Härkäpapu aasialaisessa keittiössä

Tässä artikkelissa kerromme, miten härkäpaputuotteemme toimivat aasialaisen keittiön proteiinina ja miten ne sopivat muiden kasvisten seuraksi. Lisäksi annamme vinkit parhaisiin valmistustapoihin ja toimiviin resepteihin.

Beanit Aasialaiset ruoat kattaus


Hyödynnä härkäpapua, kun suunnittelet uutta menuta

Aasialainen keittiö on noussut yhdeksi suosituimmista keittiöistä kansainvälisesti, eikä suotta. Syy lienee aasialaisen keittiön monipuolisuudessa ja erityyppisissä ruoissa, joista löytyy jokaiselle jotakin.

Aasialainen ruoka on nopeaa ja helppoa. Se on myös mauiltaan monipuolista ja miellyttää silmää. Aasialainen keittiö muodostuu useiden eri maantieteellisten alueiden keittiöistä, joilla on omat eronsa ja yhtäläisyytensä. Kokonaisuutena aasialainen ruokakulttuuri rakentuu mausteisten, suolaisten, makeiden, kirpeiden, happamien ja tulisten makujen ympärille sekä näiden yhdistelmistä. Tyypillisiä aasialaisen keittiön ruokia ovat muun muassa wokit, curryt, sushit ja mausteiset keitot, mutta eri tyyppisten ruokien kirjo on vieläkin suurempi.

Yhteistä kaikille aasialaisille keittiöille on kasvispainotteisuus ja keveys. Kasvikset kypsennetään usein nopeasti, jolloin ruokaan saadaan sopivaa purutuntumaa. Lisäksi raaka-aineet pilkotaan valmistettaessa suupalan kokoisiksi, mikä tekee ruoasta helposti tarjoiltavaa ja syötävää.

Maistuvia maailman makuja

Beanit chili paistettava harkapapusuikale

Olemme nostaneet Aasia-reseptiikassamme pääosin Itä- ja Kaakkois-Aasian maiden, erityisesti Thaimaan, Korean ja Japanin, ruokia. Näiden maiden makumaailmat toimivat hyvinä esimerkkeinä aasialaisen keittiön monipuolisuudesta. Thaimaalaisen keittiön perusraaka-aineena on riisi, jonka kanssa syödään maustettua currya, kasviksia ja mereneläviä. Keskeistä ovat voimakkaat maut, joihin kuuluvat muun muassa limettimehu ja korianteri. Härkis®-tuotteet sopivat thai-ruokiin, sillä ne muodostavat täyteläisen liiton vahvojen makujen kanssa.

Myös korealainen keittiö nojaa voimakkaisiin makuihin ja runsaaseen maustamiseen. Perusraaka-aineita ovat riisin lisäksi muun muassa nuudelit ja erilaiset maustekastikkeet ja tahnat, kuten tulinen gochujang. Härkäpapusuikale ja -muru toimivat erinomaisesti korealaisten maustetahnojen kanssa, sillä niiden maut ja väri tarttuvat paistettaessa hyvin niiden rapeaan pintaan.

Japanilaiselle keittiölle taas on tyypillistä tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden käyttö. Ruoan maustaminen perustuu raaka-aineiden ominaismakujen korostamiseen, jolloin kovin voimakkaita mausteita ei käytetä. Makua tuodaan esimerkiksi makean soijaisilla kastikkeilla. Härkis®-tuotteet toimivat japanilaisen keittiön ruoissa hyvin, sillä niiden miedot ominaismaut eivät peitä alleen muita keskeisiä makuja. Käyttövalmiina tuotteina niitä voi myös käsitellä kuten muita tuoreita raaka-aineita, esimerkiksi kalaa ja vihanneksia, mikä tekee valmistusprosessista suoraviivaisen. Japanilaisessa keittiössä myös raaka-aineiden tuomalla suutuntumalla ja ruoan ulkonäöllä on suuri merkitys.

Härkis®-härkäpaputuotteet eri valmistusmenetelmissä

Beanit nuudelisalaatti

Aasialaisessa keittiössä on käytössä useita valmistusmenetelmiä, kuten wokkaus, höyryttäminen, hauduttaminen, uppopaistaminen ja kylmävalmistus. Valmistusmenetelmä on tärkeässä roolissa, kun ruokaan halutaan tietynlainen suutuntuma tai maut halutaan parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Aasialainen ruoka rakentuu monesti useista raaka-aineista, jolloin on tärkeää lisätä raaka-aineet kypsymisjärjestyksessä.

Härkis®-tuotteista härkäpapusuikale, härkäpapumuru ja härkäpapuvalmiste ovat kaikki helppoja raaka-aineita ja ne toimivat kaikissa aasialaisen keittiön valmistustavoissa. Käyttövalmiina tuotteina kasviproteiini lisätään ruokaan joko sellaisenaan tai paistettuna, ja aina ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Tällöin voi keskittyä muiden raaka-aineiden vaativampiin kypsennysaikoihin. Lisäksi härkäpaputuotteemme kestävät hyvin myös pidemmät kypsennysajat ja hauduttamisen sekä säilytyksen lämpöhauteessa.

Wokkaus antaa kasvisruoalle sopivan paahteisen maun ja rapean pinnan. Parhaiten wok-tyyppisissä ruoissa toimii Härkis® härkäpapusuikale, joka on sopivan kokoinen ja muotoinen, jolloin se paistuu nopeasti rapeaksi ja on helposti syötävä. Suikaleet on helppo maustaa ja ne toimivat erilaisten wok-ruoissa käytettävien kastikkeiden kanssa. Suikaleiden mieto maku antaa tilaa mausteille ja muille kasviksille.

Höyryttäminen on lempeä tapa kypsentää kasvisruokaa ja se sopiikin yhtälailla myös härkäpaputuotteillemme. Kasvisruokaa uunissa miedolla lämmöllä höyrytettäessä on hyvä ottaa huomioon eri kasvisten kypsennysajat. Tutustu erityisesti höyryttämällä valmistettavaan Bao bun -reseptiimme. Siinä höyrytettyjen Bao-sämpylöiden täytteenä on rapeaksi paistettuja härkäpapusuikaleita ja korealaisittain maustettua coleslawta.

Bao bun -resepti 

Hauduttaminen on hitaampi valmistusprosessi, joka sopii erityisesti aasialaisille curryille ja pataruoille. Hauduttaminen onnistuu sekä uunissa että padassa. Härkis®-tuotteet kestävät haudutuksen hyvin ja niiden rakenne pysyy mehukkaana. Yhdistämällä härkäpaputuotteen ja Thai currytahnan, saa helposti ja nopeasti aitoja curryja. Tutustu esimerkiksi täyteläiseen Panang curry -reseptiimme.

Panang curry -resepti 

Aasialaisen kylmäkeittiön tunnetuimpia tuotteita ovat sushit, bowlit ja salaatit. Kaikki käyttövalmiit Härkis®-tuotteet toimivat erinomaisesti myös kylmissä ruoissa. Susheihin sopivat erityisesti härkäpapumuru ja härkäpapuvalmiste, joista valmistuu nopeasti tahnoja. Bowleihin ja salaatteihin suosittelemme härkäpapumurua ripotteena tai joukkoon sekoitettuna. Tutustuminen kannattaa aloittaa sushi- ja Aasialainen salaatti -resepteistämme. Oheisten esimerkkireseptien lisäksi reseptipankistamme löytyy monia muita helppoja ja maukkaita ruokia, joilla pääsee alkuun aasialaiseen ruokaan tutustumisessa.

Tutustu kaikkiin resepteihimme