Kotimainen kaura on vastuullista ravintoa

Suomalaisilla tiloilla kasvatetaan maailman parasta kauraa useiden sukupolvien mittaisella ammattitaidolla. Kaura tuo monipuolisia mahdollisuuksia vastuullisten ruokatuotteiden kehittelyyn.

Kaura on kaikessa yksinkertaisuudessaan kestävien ruokavalintojen supersankari. Ilmastonmuutos muuttaa hiljalleen ruokatottumuksiamme, ja kaura muodostaa loistavan ja tärkeän osan kasvipainotteista ruokavaliota.

Me suomalaiset olemme käyttäneet kauraa ihmisravintona jo vuosisatojen ajan, ja käyttö on ollut kovassa kasvussa jo pitkään. Suurin osa kaurasta käytetään silti yhä rehuksi.

Suomalaisilla perhetiloilla osataan kasvattaa maailman parasta kauraa, ja kauran hyödyntäminen elintarvikekäyttöön on tärkeää kestävän syömisen näkökulmasta.

”Sopimustilat kasvattavat meille kauraa jo kolmannessa sukupolvessa. Tilat ovat kansainvälisesti vertailtuna suhteellisen pieniä, ja siksi yhteistyö on toimivaa ja turvallisuus on helppo taata”, Raision Sales Director Ilkka Ojansivu kertoo.

Laadukkaat siemenet ja lannoitteet ovat tärkeitä, mutta suuri merkitys on myös maanviljelijöiden asenteilla ja toimintatavoilla.

”Suomalaiset ovat vastuuntuntoisia, ja meillä asiat tehdään sääntöjen mukaan. Koko kauran tuotantoketju on valvottu, jotta voidaan varmistaa tuotteiden turvallisuus, laatu ja ympäristöystävällisyys”, Ojansivu sanoo.


Suomalaisella pellolla on hyvä kasvaa

Viljelijöiden asiantuntemuksen lisäksi viljely-ympäristöllä on oma vaikutuksensa kauran ympäristöystävällisyyteen ja laatuun.

Vähään tyytyvä kaura rakastaa Pohjolan lyhyitä ja intensiivisiä kesiä, sillä lähes koko vuorokauden kestävä päivänvalo luo kauralle ainutlaatuiset kasvuolot. Kastelullekaan ei ole tarvetta, vaan kasvuun tarvittava vesi sataa taivaalta.

Talvella maa jäätyy ja olot ovat ankarat.

”Tuholaiset eivät viihdy hankalassa säässämme, joten pelloilla tarvitaan vähemmän torjunta-aineita, ja näin tuotteisiin päätyy vähemmän niiden jäämiä. Rikkaruohomyrkky glyfosaatin käyttö on jopa kielletty kasvukauden aikana”, Ojansivu sanoo.


Voimaviljan lukemattomat mahdollisuudet

Kasvipainotteinen ruokavalio on tutkitusti ympäristön kannalta kestävää, mutta on myös syytä muistaa kohtuullisten annoskokojen merkitys. Kaura onkin mitä mainion raaka-aine, sillä se on sekä terveellistä että ravitsevaa.

Kaurassa on paljon proteiinia, kuituja ja hyvälaatuista rasvaa. Suuri osa kauran sisältämästä kuidusta on beetaglukaania, joka auttaa alentamaan kolesterolia ja tasaamaan verensokerin nousua aterioiden jälkeen. Kuidut myös hellivät vatsaa ja parantavat riittävästi nautittuna ruuansulatusta.

Uusia kestäviä ruokakeksintöjä tehdään jatkuvasti, ja suomalainen kaura voi tulevaisuudessa nousta tärkeäksi osaksi sekä ihmisten että maapallomme hyvinvointia.

”Suomessa me olemme mestareita käyttämään kauraa uusissa ruokainnovaatioissa. Maidon ja lihan korvaajana kaura on ollut jo mediahuomion keskipisteenä, mutta todellisuudessa kauran mahdollisuudet ovat rajattomat”, Ojansivu sanoo.

Raisio on kansainvälinen yhtiö, joka keskittyy terveelliseen ja vastuullisesti tuotettuun ruokaan ja ainesosiin. Tuotteissa korostuvat hyvinvointi, terveellisyys, maku ja kestävä kehitys.