Hyppää sisältöön

Kotimaista viljaa

Kotimaiset viljat ovat tärkeimpiä raaka-aineitamme ja olemme yksi Suomen merkittävimmistä viljan ostajista ja käyttäjistä.

Viljoja kotimaisilta sopimusviljelijöiltä

Kotimaiset viljat ovat tärkeimpiä raaka-aineitamme ja olemme yksi Suomen merkittävimmistä viljan ostajista ja käyttäjistä. Viljanhankinta perustuu Raision ja viljelijöiden toimivaan yhteistyöhön ja sopimusviljelyyn, ja ostamme viljan suoraan viljelijöiltä. Elintarvikkeiden valmistuksessa käyttämästämme
viljasta 97 % oli suomalaista vuonna 2021. Vain pastatuotteissa käytettävä durum-vehnä ja pieniä määriä erikoisvehnää on viljelty Suomen ulkopuolella.

Kauraisia Elovena®-tuotteita

Elovena on tehnyt luonnollisesti terveellisiä tuotteita kaurasta jo vuodesta 1925 lähtien. Kaura toimii Elovena-tuotteiden pääraaka-aineena kaurameijerituotteissa, välipalatuotteissa sekä hiutaleissa ja leseissä.

Täysjyväkaura sisältää kaikki jyvän ravintorikkaat osat. Kaura on monipuolinen vilja, joka sisältää ravintoaineita sopivassa suhteessa: hiilihydraatteja, kuitua, proteiinia, rasvaa, kivennäisaineita ja B-vitamiineja. Todellinen kultajyvä siis!

 

 

Vehnää, ohraa ja ruista

Ammattikeittiöiden Torino pastoissa pääraaka-aineena on vehnä ja Torino aterialisäkkeissä kotimainen ohra. Jauho- ja hiutaletuotteistamme löytyy toimivia ratkaisuja ammattilaisille niin vehnästä, kaurasta kuin rukiistakin.

Monipuolinen kaura – herkullista, terveellistä ja ympäristöystävällistä

Kaura sopii monenlaisiin ruokiin ja tuotteisiin monikäyttöisyytensä ja herkullisuutensa ansiosta. Se vastaa modernin kuluttajan tarpeisiin ja sopii syömistilanteissa niin aamuun, välipalaksi kuin iltaankin. Kotimainen kaura hellii makuhermoja ja on maultaan hienostuneen pähkinäinen.

Gluteeniton kaura

Ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan mainio kaura sopii loistavasti gluteenittomaan ruokavalioon. Gluteenittomassa ruokavaliossa kuidun saanti jää helposti liian vähäiseksi. Kaura nostaa gluteenittoman ruokavalion ravintoarvot uudelle tasolle:

 • Kaura sisältää runsaasti kuitua, hyviä hiilihydraatteja, proteiinia, monia elintärkeitä vitamiineja sekä rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.
 • Kaura tuo gluteenittomaan ruokavalioon terveellisyyttä, monipuolisuutta ja makua.
 • Kaura on erinomainen pitkäkestoisen energian lähde.

Terveellinen kaura

Kaura on ravintoarvoltaan upea vilja. Muihin viljoihin verrattuna kaurassa on enemmän proteiinia ja rasvaa. Energiaravintoaineiden osalta kauran koostumus vastaakin hyvin ravitsemussuositusten päivittäisen ruokavalion energiaravintoaineiden jakaumaa.
 •  Täysjyväisenä käytettävä kaura sisältää kaikki jyvän tärkeät ravintoaineet.
 • Kaurasta saa myös monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, hyvän energian ja kuidun lisäksi.
 • Kuitupitoiset kauratuotteet ovat hyväksi vatsalle.

Iso osa kauran kuidusta on liukoista beetaglukaani-kuitua, joka auttaa hallitsemaan kolesteroliarvoja.

 

EU:ssa on hyväksytty kauralle kolme terveysväitettä.

 1. Kauran beetaglukaanin on osoitettu alentavan veren kolesterolia.
 2. Kaura auttaa tasaamaan aterian jälkeistä verensokeritasapainoa.
 3. Kuitupitoiset kauratuotteet auttavat suoliston hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

 

Kaura ja ympäristö

Suomi on yksi maailman johtavista kaurantuottajista. Kaura on ympäristöystävällinen viljelykasvi, sillä se ei tarvitse paljon lannoitteita eikä kastelua. Suurin osa kauran vesijalanjäljestä syntyy kasvun aikana, Suomessa vettä sataa kuitenkin riittävästi kauran tarpeisiin.
 • Kauran hiilijalanjälki on alhainen ruoantuotannon mittapuussa, joten kauran ilmastovaikutus on vähäinen.
 • Kaura sitoo tehokkaasti typpeä pelloilta, jolloin typen huuhtoutuminen vesistöihin vähenee.

Kauraa kaikkiin keittiöihin!

Haku