Rakennetta ja herkullista makua – kaura tuo vaihtoehtoja gluteenittomaan leivontaan

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa, ja kotimainen kaura on noussut gluteenittoman leivonnan kärkituotteeksi. Tarjolla on mittava määrä erilaisia mahdollisuuksia niin suolaisiin kuin makeisiinkin tuotteisiin.

Gluteenittoman ruokavalion kiinnostavuus ulottuu yli allergioiden. Keliakian vuoksi gluteenitonta ruokavaliota noudattaa noin 2 prosenttia ja muista syistä jopa kaksi kertaa suurempi joukko suomalaisia*.

Tutkimuksen** mukaan monet kokevat gluteenittoman ruokavalion hyödyttävän yhtä paljon keliaakikoita kuin muista syistä gluteenittomia tuotteita käyttäviä. Vatsan hyvinvointi on tärkein teema, johon ruoasta haetaan tukea***.

Me Raisiolla olemme tehneet pitkäjänteistä kehitystyötä vastataksemme gluteenittomien tuotteiden kysyntään, sillä maukas ja kuitupitoinen, kotimainen kaura on kivunnut hiljalleen gluteenittoman leivonnan kärkituotteeksi. Erityisesti olemme panostaneet ja investoineet omien gluteenittomien kauratuotteiden valmistamiseen Nokialla sijaitsevalla myllyllä.

 

Kauran taikaa suolaiseen ja makeaan leivontaan

Raision Elovena®-kauraraaka-aineet sopivat mainiosti niin suolaiseen kuin makeaan leivontaan.

Kotimainen kaura on gluteenittoman leivonnan hittituote, sillä se mahdollistaa monipuolisuudessaan hyvin monenlaisten leivonnaisten valmistamisen. Gluteenittomat kauraraaka-aineet sopivat kaikkiin yleisesti valmistettuihin leipomotuotteisiin”, Raision teollisuusmyynnin avainasiakaspäällikkö Petri Liimatainen kertoo.

 

Tuotteistamme löytyy gluteenitonta kauraa monessa muodossa:

  • rouheina
  • litisteinä
  • hiutaleina
  • jauhoina eri karkeuksilla
  • hienona ja karkeana kauraydinjauhona

 

Kaurasta syntyvät niin leipätuotteet, piirakkapohjat kuin kahvileivät, keksit ja välipalapatukatkin. Lisäksi käyttövalmis, gluteeniton Sunnuntai®-jauhoseos on oiva apu esimerkiksi kääretorttupohjien ja muffinssien valmistamiseen,

20191209_raisio_0693

Kauran yksi tärkeä valtti on sen herkullinen pähkinäinen maku. Gluteenittomilla kauraraaka-aineilla tuotteisiin on mahdollista loihtia myös erilaisia rakenteita. Esimerkiksi rouheet ja litisteet ovat omiaan lisäämään tuotteen purutuntumaa.

Nokian myllyn tuotantoprosessissa on useita erilaisia puhdistusvaiheita ja laadunvarmistuspisteitä, joiden avulla varmistetaan, että gluteenittomien tuotteiden valmistuksessa käytetty kaura on puhdasta, eli se ei sisällä muita viljoja. Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan analysoimalla jokaisesta tuotantoerästä useita säännöllisin välein otettuja näytteitä. Suomen Keliakialiitto on myöntänyt tuotteille gluteenittomuusmerkin.

 

Helppo korjausliike kauraleserikasteilla

Yksi gluteenittomien tuotteiden haasteista on aiemmin ollut matala kuitupitoisuus, mutta nykyään myös kuitu- ja proteiinipitoisuutta on mahdollista lisätä helposti. Valmistamme Nokian kauramyllyllä kaurakuitutuotteita, joissa on erityisen paljon terveellistä liukoista kuitua, beeta-glukaania, joka alentaa kolesterolia ja tasaa veren sokerin vaihteluita.

Valikoimassamme on gluteeniton kauraleserikaste N15, joka toimii hyvänä lisänä monissa gluteenittomissa leipomotuotteissa, mutta sitä voi lisätä esimerkiksi myös kekseihin ja välipalapatukoihin. Kotimainen kauraleserikaste on helppo tapa parantaa gluteenittomien tuotteiden ravintoarvoja, sillä se sisältää 32 prosenttia kuitua ja 21 prosenttia proteiinia.

Elovena_suklaiset_kaurakeksit_2_news-1

Vastaa einesten kysyntään kasviproteiinilla

Suolaiset ravitsemukseltaan hyvät einestuotteet ovat olleet pitkään gluteenitonta ruokavaliota noudattavien haaveissa. Vihdoin myös esimerkiksi gluteenittomiin pasteijoihin ja piirakoihinkin on saatavilla gluteenittomia kasviproteiineja.

Valmistamme kasviproteiinituotteita kaurasta Kauhavan tehtaallamme, jossa käsitellään vain gluteenittomia raaka-aineita.

Erityisesti käyttövalmis Härkis® Kaurajauhis tuo näppärän vaihtoehdon esimerkiksi soijaproteiinille, sillä valmiiksi maustettua tuotetta on helppo käyttää kypsän jauhelihan tapaan esimerkiksi piirakoissa, pitsoissa ja pasteijoissa”, Liimatainen kertoo.

Gluteenittomassa leivonnassa onkin tilaa sekä tilausta uudenlaisille tuotteille ja versioille. Gluteenittomat Elovena®-kauraraaka-aineet ja Härkis®-kasviproteiinit ovat lyömätön yhdistelmä monipuolisiin, maukkaisiin tuotteisiin, jotka avaavat uusia maailmoja myös erikoisruokavaliota noudattaville.

Kaipaatko uutta näkökulmaa gluteenittomaan leivontaan? Tilaa tuotenäytteet myynniltämme ja testaa, mihin kaikkeen gluteenittomat tuotteemme taipuvat.

 

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ

Marjo Lehtinen
marjo.lehtinen(at)raisio.com
044 743 7701

 

AVAINASIAKASPÄÄLLIKKÖ

Petri Liimatainen
petri.liimatainen(at)raisio.com
050 556 4873

 

 

Lähteet:

 *Taloustutkimus Oy, Suomi Syö -tutkimus 2020

**Mintel, Attitudes towards gluten-free foods - Europe – 2022

***Foodwest, Elovena konseptitesti 2022