Artikkelit

Kaura gluteenittomissa leivissä: esimerkkinä Elovena pakastesämpylät

Kirjoittanut Raisio Food Solutions | 1.7.2025 14:11


Raisio on yksi Suomen johtavista gluteenittoman kauran tuottajista ja hyödyntää tätä asiantuntemustaan myös omien brändituotteiden kehittämisessä. Erinomainen esimerkki tästä ovat Elovena gluteenittomat pakastesämpylät. Ne ovat maukkaita, laadukkaita ja monikäyttöisiä, sillä ne sopivat kaikenlaisiin ruokavalioihin.


Raisio on gluteenittoman kauran edelläkävijä


Raisio tunnetaan gluteenittoman kauran edelläkävijänä. Vuosikymmenten asiantuntemus ulottuu gluteenittoman kauran tuotannosta sen jalostamiseen raaka-aineeksi ja kuluttajatuotteiksi.

Elovena gluteenittomat pakastesämpylät ovat hyvä esimerkki sekä kuluttajille että ravintoloille ja ruokapalveluille suunnattujen tuotteiden kehittämisestä. Neljän kappaleen pussista sämpylöitä voidaan sulattaa tarpeen mukaan, mikä vähentää hävikkiä. Sämpylät ovatkin suosittuja niin koti- kuin ammattikeittiöissä.

 

Elovena pakastesämpylät tekevät gluteenittomasta aidosti maistuvaa


Leipä on olennainen osa suomalaisten arkea, eikä gluteenittomuus ole tästä poikkeus. Alun perin gluteeniton leipä kehitettiin keliaakikoille, mutta nykyisin yhä useampi valitsee sen sen ruokavalioonsa osana terveellisempää elämäntapaa.
Elovena gluteenittomat pakastesämpylät on kehitetty vastaamaan juuri tähän tarpeeseen. Niitä on kolme eri makua: kaura-porkkanasämpylät, kaura-myslisämpylät sekä halkaistut kaurapalat. Nämä kolme makuvarianttia tuovat ruokavalioon mukavasti vaihtelua, ja tuoreita sämpylöitä saa aina helposti sulattamalla.


Tavoitteena oli kehittää sämpylöitä, jotka eivät maistu gluteenittomalta, vaan ovat aidosti herkullisia”, kertoo Raision tuotekehittäjä Heidi Marjakangas. ”Kuluttajapalautteen mukaan tässä onkin onnistuttu.” Makua kiittelee myös Raision HoReCa avainasiakaspäällikkö Kim Palhus. "Esimerkiksi halkaistu kaurasämpylä valmistuu kahvilan arjessa näppärästi täytetyksi leiväksi, joka käy keliaakikoille sekä maidottomana ja kananmunattomana myös vegaaneille – mutta maistuu kaikille. Näin vitriiniin ei tarvitse valmistaa erillisiä vaihtoehtoja. Sämpylät taipuvat myös burgereiksi ja lämpimiksi leiviksi esimerkiksi grilleissä ja muissa noutoruokapaikoissa.

 

Kaura on erinomainen raaka-aine gluteenittomaan leipään

 

Gluteenittomassa ruokavaliossa viljatuotteiden käyttö voi jäädä vähäiseksi, mikä voi heikentää ravintoaineiden saantia. Siksi gluteenittomien tuotteiden kehityksessä on syytä kiinnittää huomiota erityisesti kuitupitoisuuteen. Kaura parantaa gluteenittomien tuotteiden ravintosisältöä, sillä se sisältää runsaasti kuitua.
"Esimerkiksi yhdestä Elovena gluteenittomasta sämpylästä saa jopa 20 % päivittäisestä kuitumäärästä", Marjakangas kertoo. ”Kaura sisältää lisäksi hyviä hiilihydraatteja, proteiinia sekä elintärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.” Vähään tyytyväinen kaura on myös vastuullinen raaka-aine. Suomen lyhyt kasvukausi ja sen runsas valo aikaansaavat korkealaatuisen kauran. "Käytämme sämpylöissä kotimaista kauraa, jonka puhtaus, laatu ja jäljitettävyys ovat meille tärkeitä", Marjakangas lisää.

 

Vinkit kauran käyttöön gluteenittomien ruokaleipien kehittäjille


Jos gluteenittomassa leivonnassa käytetään pelkästään kauraa, taikina vaatii sopivien rakenteen muodostajien käyttöä sekä huolellista tuotetestaamista. "Kauralla voidaan kuitenkin myös osittain korvata muita jauhoja ja samalla lisätä tuotteeseen luonnollisesti kuitua ja muita ravintoaineita", Marjakangas neuvoo.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Kauran hyödyntäminen tarjoaa keinon vastata tähän tarpeeseen ja samalla erottua markkinoilla.
Palhus nostaa esiin kaurasämpylöiden monikäyttöisyyden: ”Gluteenittomista sämpylöistä tehdyt lämpimät leivät, hampurilaiset tai vaikkapa Reuben-leivät ovat helppo tapa täydentää valikoimaa. Ne sopivat loistavasti myös gluteenittomien oluiden rinnalle.” Hyödynnä Raision kauraosaamista tuotekehityksessäsi

Haluatko kuulla lisää gluteenittomasta kaurasta raaka-aineena ja sen käytöstä menestyvien kuluttajatuotteiden kehittämisessä? Tarjoamme syvällistä kauraosaamista tuotteidesi tueksi.